Cand in 1960 francezul Jean Vuarnet a trecut ca fulgerul la linia de sosire a cursei de coborare de la Squaw Peak, din cadrul Olimpiadei de Iarna, toata lumea a spus ca arma lui secreta a fost un nou schi, de metal. Intr-adevar era o "arma secreta" la vremea aceea. Desi nu foarte evidenta, dar la fel de importanta pentru castigarea medaliei de aur a fost pozitia pe care acesta a adoptat-o in timpul cursei. O pozitie ghemuita - "la position d'un oeuf"(pozitia oului) cum o numea Vuarnet - cu genunchii indoiti si trunchiul aplecat mult catre inainte. Pentru ca partia de la Squaw Peak avea inainte de final o parte mai putin inclinata, in timp ce toti ceilalti concurenti aveau probleme cu mentinerea vitezei, pozitia adoptata de francez i-a asigurat un avans de considerabil.
La momentul respectiv, multi schiori au incercat sa imite aveasta pozitie dar sau aveau trunchiul aplecat in timp ce genunchii erau prea intinsi si foarte rigizi, sau aveau capul si trunchiul ridicat crescand frecarea cu aerul. "- Schiorii cu picioare lungi au cele mai mari probleme in a adopta aceasta pozitie in mod corect - spunea Vuarnet - dar eu am picioare scurte si trunchiul destul de lung pentru a putea sta ghemuit. " Americanii au adoptat pozitia cu picioarele apropiate dar viteza lor s-a redus pentru ca erau obligati sa foloseasca canturile exterioare si nu puteau amortiza denivelarile. "Picioarele trebuie sa stea departate pentru confort sipentru a permite aerului sa circule printre ele. Schiurile trebuie sa alunece pe toata talpa asa incat sa-ti confere viteza si stabilitate" de asemenea "spatele trebuie sa fie paralel cu schiurile, capul ascuns intre umeri, bratele ridicate spre inainte, in fata barbiei. Nu lasati bratele jos pentru ca aerul se va lovi de ele si de piept."
Pe traseul de coborare existau doua mari denivelari denumite "Double Trouble" care continuau cu o portiune abrupta. Acolo toti concurentii se ridicau sau incercau sa sara peste fiecare denivelare in parte. "Dar mi-am dat seama ca viteza ma va ajuta sa sar peste ambele denivelari fara sa misc vreun muschi." Asa a si facut, in pozitie de coborare, si-a mentinut viteza ridicata ceea ce l-a aruncat peste denivelari, si a aterizat cu usurinta pe partea inclinata.
Pozitia de coborare